Momenteel volg ik een opleiding duurzame monumentenzorg aan de Hogeschool Utrecht. Naast het maken van (interieur)ontwerpen en het begeleiden van de uitvoering kan ik u straks ook goed adviseren hoe u uw monumentale pand kunt behouden. Daarbij respecteer ik het verleden en kijk tegelijkertijd naar de mogelijkheden om ze geschikt te maken voor de toekomst.
Wonen in een monumentale omgeving
Voor eigenaren van een monument of mensen die in een monumentale omgeving wonen is het complexer dan een gewoon huis om duurzame maatregelen te treffen. Het plaatsen van zonnepanelen is vaak verboden of een bouwvergunning kost veel moeite. Aanpassingen vragen extra zorg en aandacht. Tijdens mijn opleiding leer ik vooral praktisch te bedenken welke aanpassingen wél mogelijk zijn. Tegelijkertijd neem ik natuurlijk ook een stelling in tot op welke hoogte gevraagde aanpassingen nog verantwoord zijn. Monumenten zijn geen gebouwen waarop een ontwerper allerlei innovaties moet testen, tenzij je op voorhand volledig kunt doorrekenen welke effecten een aanpassing heeft op de verschillende onderdelen van zo’n detail. Om te voorkomen dat oude materialen per ongeluk worden aangetast en vernielt. Monumenten zijn ook minder geschikt om een hedendaags isolatieniveau mee te halen of te verbouwen tot een energie-neutraal huis. Er zijn meer mogelijkheden om een monument te verbouwen tot een comfortabel huis of kantoor.
Gezocht: studiecasus
Na deze opleiding wil ik eenvoudig de combinatie kunnen maken van het interieurontwerp en de uitvoering, gebaseerd op duurzame waardes zoals functie, comfort, klimaat en materiaalgebruik. Daarvoor zoek ik een eigenaar van een monument (of een traditioneel gebouw zonder dat het officieel is aangewezen als monument) die samen met mij een mooi en duurzaam plan wil bedenken dat past binnen de eigen wensen en budget. De plannen worden gesproken tijdens de opleiding waardoor u verzekert bent van de best mogelijke oplossingen en keuzes. Misschien wilt u een woonhuis verbouwen, een bed&breakfast beginnen of dat het gaat om appartementen of kantoren, het kan allemaal. En het mag een gebouw in een stad zijn maar een monumentale boerderij kan ook. Liever wel een beetje in de buurt van Kampen, maar met de ruim vijfhonderd rijksmonumenten in Kampen zelf, en Zwolle, Hattem, Hasselt en Elburg in de direct omgeving moet dat toch wel lukken.
Dus heeft u (of kent u iemand) met een monument, verbouwplannen en een duurzame ambitie? Ik hoor het graag!
Geef een reactie